AboutSitemap

Portfolio

Personalia

Naam Joost Adriaan Helberg
Woonplaats Utrecht
Geboortejaar 1964
E-mail you-portfolio@helberg.nl

Persoonlijk

Sinds 2017 werk ik aan verscheidene projecten waarbij privacy, burger-activisme, kunstmatige gespreksvoering en personeelsselectie een rode draad vormen. Ik doe het computerwerk samen met anderen: iVinci.

TEAM 2020

In ontwikkeling is een escape-room met team-assessments als doel. De deelnemer wordt een verhaal ingetrokken, samen met drie tot vijf anderen. Zijn of haar, al of niet actieve, rol in dat verhaal wordt met behulp van opdrachten en vastleggen van beeld en spraak, geduid, gewogen en gebruikt voor een psychometrisch oordeel.

iVinci bouwt de software voor TEAM en werkt samen met Twain en Ixly die het verhaal en de psychometrische analyses verzorgen.

In TEAM draait een NUC met vier audio-inputs en zes video-inputs. De grammatica-analyse, intent-analyse, gezichtsherkenning, rapportage en bot draaien lokaal. Spraakherkenning, houdings-analyse en het herkennen van gezichtexpressies worden als externe dienst afgenomen.

Selection Automat 2019

Voor Setup maakte ik, samen met Jeroen de Vos en Vincent Hoenderop de Selection Automat.

"Selection Automat op Naturalis november"

Ofschoon het concept gedrie├źn is bedacht en uitgewerkt, heb ik vooral bijgedragen aan de computer en de software in de Selection Automat.

Het prototype is in juni 2019 gepresenteerd op het NSvP-event AI in Recruitment en later, met wat uitbreidingen, op Beyond Human in Naturalis; november van datzelfde jaar.

Bijzonder aan de Selection Automat is dat het script voor deze luisterende, begrijpende en sprekende bot niet alleen een kort inhoudelijk sollicitatiegesprek voert, maar vooral op zoek gaat naar antwoorden op, ondermeer, leeftijd, voornaam, beroep, manier van werken en andere voor de functie relevante clues.

De Selection Automat blijft vragen totdat op die vragen antwoorden gevonden zijn, dit onderscheidt deze chatbot van andere. Nadat voldoende clues zijn verzameld wordt er een groen of rood etiket gepresenteerd met een uitslag.

Gesprekken met de Selection Automat verlopen niet voorspelbaar, de clue-finding mechanismes veroorzaken al snel verschillen. Met een gesprek van gemiddeld twee minuten scoort de Selection Automat niet heel snel; van veel selectie-gesprekken ligt de uitslag al na dertig seconden vast. Objectiviteit kost blijkbaar wat tijd.

Er draait een Raspberry Pi 3 in met 1Gb geheugen, wat gebruik van I/O pinnen en een internetverbinding voor de spraak-naar-tekst, tekst-naar-spraak en grammatica-analyses. De bot-engine is geschreven in Go en gebruikt Rasa voor het taalbegrip. Het project staat gepubliceerd in gitlab.com/ivinci.

Paaltje 2018

Voor Setup werkte ik samen met Maarten Kip en Dirk van Weelden aan Paaltje.

Paaltje op iBestuur 2018

Als facilitator van burgerlijk activisme deelt Paaltje bezwaren en zienswijzes uit inzake lokale, gemeentelijke, vergunningen.

Paaltje gebruikt daarvoor publieke informatie over lokaal aangevraagde vergunningen en leest ze voor. Met een klap op de rode knop kan de gebruiker een bezwaar in gang zetten.

We presenteerden Paaltje, met een live demo, op iBestuur 2018 in Den Haag. Later figureerde Paaltje in het Financieel Dagblad en in Trouw in interviews met Siri Beerends.

Paaltje op bij Setup, Dirk en Joost

Het concept is ingevuld door Dirk en Joost, later is Maarten Kip voor het beeld benaderd. Paaltje is op verscheidene beurzen door Setup gepresenteerd.

Er draait een Raspberry Pi 2 in, wat gebruik van I/O pinnen en een internetverbinding voor de tekst-naar-spraak. De bot-engine is geschreven in Go. Het project is gepubliceerd op gitlab.com/jhelberg.